Verschil kunnen maken in de eerste jaren

Niet alleen volwassenen kunnen terecht bij de osteopaat. Baby’s en oudere kinderen kunnen juist ook zeer goed behandeld worden.

IN DE BUIK

In de buik van de moeder komen er al verschillende krachten op een babylichaam terecht. Dit lichaam kan zich goed aanpassen, maar de baby kan al in een bepaalde houding liggen waarbij er bijvoorbeeld verhoogde druk op de schedel terecht komt. Deze druk hoeft medisch gezien geen probleem te zijn, maar kan functioneel wel bepaalde klachten geven.

DE GEBOORTE

Het proces van geboorte is een zeer ingrijpende gebeurtenis voor een baby. Er komen verschillende krachten op onder andere het hoofdje, de overgang tussen het hoofd en de wervelkolom, schouders en de wervelkolom zelf. Dit kan later ook voor klachten zorgen, daarom onderzoeken we bij een baby ook altijd de bewegingen en vorm van het lichaam. Het is dan ook goed om ongeveer 6 weken na de bevalling preventief een behandeling in te plannen. Uw baby kan een functioneel probleem hebben, waarbij klachten nog niet tot uiting zijn gekomen. Het doel is om de balans en symmetrie in het lichaam van uw kindje te optimaliseren.

WANNEER JE KINDJE GEBOREN IS

Op een roze wolk! Of toch niet helemaal..

Na de geboorte kunnen er ook diverse klachten optreden bij je kindje waar je misschien niet direct bij stil had gestaan. In veel gevallen is een bezoek aan de huisarts aan te raden, maar wanneer er medisch gezien geen oorzaak wordt gevonden, kan een bezoek aan de osteopaat heel zinvol zijn.

Veel voorkomende indicaties bij baby’s en jonge kinderen zijn:

Voorkeurshouding

Reflux (spugen)

Darmkrampjes

Slik- of zuigproblemen

Overmatig huilen

Schedelafplatting

Onrust / gespannenheid

Ontwikkelingsproblemen

oorontstekingen

Overstrekking

baby osteopathie 4

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

HET ONDERZOEK

Het onderzoek bij een kind begint ook met een uitgebreid vraaggesprek. Er wordt aandachtig naar je geluisterd om het probleem zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen. Vervolgens zal het onderzoek plaatsvinden op een zachte manier. Wanneer je kindje nog een baby is zou het kunnen zijn dat je kindje gaat huilen tijdens de behandeling. Dit gebeurt met name wanneer de osteopaat in de buurt komt van de oorzaak van de klachten. Dit is een normale reactie, maar kan soms erg vervelend zijn voor de ouder.

DE BEHANDELING

Net als het onderzoek bestaat de behandeling bij kinderen uit een aantal zachte technieken. Er zullen nooit harde technieken zoals manipulaties (kraken) worden toegepast. Bij jonge kindjes kan het aan te raden zijn wat van zijn of haar favoriete speelgoed mee te nemen als afleiding.
De behandeling bij een baby of jonge kinderen duurt gemiddeld iets korter dan die van een volwassene of oudere kinderen. De reden hiervoor is dat ze de behandeling als zeer intensief kunnen ervaren en overprikkeld kunnen raken.