Wat doet een osteopaat?

Op zoek naar bewegingsverliezen

Bij osteopathie worden met name bewegingsverliezen in verschillende lichaamsweefsels opgespoord en behandeld. Degene die hier als eerste mee begon was Dr. Andrew Taylor Still (1828-1917), een Amerikaanse arts die zijn medische achtergrond combineerde met nieuwe ideeën.  

Anatomie en fysiologie staan aan de grondslag van de behandeling. Een osteopaat werkt via verschillende systemen: namelijk het musculoskeletale systeem, de organen en het craniale systeem.

Musculoskeletale systeem (de botten, gewrichten, spieren, pezen en banden)

Organen

Craniale systeem (de schedel en hoofdorganen)

“Find it, Fix it, Leave it”.

Dr. Andrew Taylor Still

FIND IT

De oorzaak van je klacht vinden. Het kan zijn dat de oorzaak van bijvoorbeeld rugklachten anatomisch of fysiologisch terug te vinden is in de organen. Daarom wordt er altijd een uitgebreid onderzoek uitgevoerd, waarna de bevindingen zullen worden besproken.
Voor indicaties waarmee je bij een osteopaat terecht kan vindt je op deze pagina.

FIX IT

Wanneer de mogelijke oorzaak van uw klachten is gevonden worden er verschillende behandeltechnieken toegepast om de klacht te verminderen. Er kunnen verschillende technieken worden gebruikt in de behandeling. Voorbeelden zijn zachte manuele technieken, technieken met betrekking tot de organen, manipulaties (kraken). Wanneer bepaalde technieken onprettig voelen, moet je dit altijd bespreekbaar maken. We passen de behandeling dan aan.  

LEAVE IT

Wanneer er is behandeld heeft het lichaam tijd nodig voor rust en herstel. Daarom zullen er meestal enkele weken tussen 2 consulten zitten.
Het kan zijn dat je je niet lekker voelt na de behandeling, dit is normaal. Binnen enkele dagen zal het beter voelen. Twijfel je of het normaal is? Neem dan contact met ons op.