Voel je welkom
Osteopathie is geschikt voor alle leeftijden
Wanneer je voor het eest naar de osteopaat gaat ben je natuurlijk enorm nieuwsgierig naar wat osteopathie precies is (misschien vindt je het zelfs wel een beetje spannend). Je hebt wel eens van een familielid, vriend of vriendin gehoord dat ze naar de osteopaat gaan. Maar hoe gaat nou een behandeling precies in zijn werk? Hoe vaak vindt een behandeling plaats? En met welke indicaties kan je terecht?





Hoe gaat een behandeling in zijn werk?
Allereerst is osteopathie geschikt voor alle leeftijden. Echter wordt er per persoon afgewogen welke behandeltechnieken er worden ingezet. Zo zullen er bij baby’s of kinderen zachte technieken worden gebruikt. Bij volwassenen kijken we naar hoe het lichaam op dat moment aanvoelt en passen onze technieken daarop aan.
Bij move to Improve nemen we de tijd om naar je te luisteren.
INTAKE / ANAMNESE
Wanneer je bij de praktijk binnen komt zal eerst een intake plaatsvinden. Vervolgens wordt er niet alleen doorgevraagd over de klacht zelf, maar wordt ook je volledige gezondheid in kaart gebracht. Het kan namelijk zo zijn dat de oorzaak van je klachten zich op een andere plaats in het lichaam bevindt dan je zou verwachten. Indien je extra informatie bezit, zoals röntgenfoto’s, bloeduitslagen of scans, kan je deze altijd meenemen ter verduidelijking van het probleem.
Op basis van deze intake/ anamnese kan er gericht een onderzoek plaatsvinden.
ONDERZOEK
Vervolgens vindt er een uitgebreid lichamelijk onderzoek plaats. Je kleedt je hierbij uit tot het ondergoed. Indien je het prettig vindt mag je altijd een extra sportshort aan doen.
Tijdens dit onderzoek zullen allerlei test worden uitgevoerd, waaronder ook safety tests. Dit is om in- of uit te sluiten of het probleem bij de osteopaat behandeld kan worden, of dat je doorgestuurd dient te worden naar de huisarts voor verder onderzoek. De osteopaat neemt dan ook zeker niet de functie van een huisarts over.
Indien mogelijk, neem dan ook een badlaken mee.
BEHANDELING
Net als bij het onderzoek zal in de behandeling je gehele lichaam aangepakt worden. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt. Dit kunnen zachte technieken zijn, maar ook wat stevigere, zoals bijvoorbeeld een manipulatie (kraken). Dit is volledig afhankelijk van de klacht, de oorzaak hiervan en de belastbaarheid van je lichaam. Wanneer je een negatieve ervaring hebt met manipuleren, maak dit dan bespreekbaar. Er kan op meerdere manieren worden behandeld.
NA DE BEHANDELING
Na de behandeling heeft je lichaam herstel nodig. Als osteopaat stimuleren we dan ook het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Het is daarom belangrijk dat je je lichaam voldoende rust geeft en je voldoende water drinkt na de behandeling. Het komt vaak voor dat je jezelf de eerste dagen na de behandeling wat onprettig voelt of dat bepaalde gebieden pijnlijk zijn, dit is normaal. Indien je hierover twijfelt, neem dan zeker ook contact op.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Per persoon verschilt het hoe vaak een behandeling nodig is. Het kan zijn dat enkele behandelingen voldoende zijn, dit is ook afhankelijk van de ernst van de klacht en andere factoren die meespelen. Uiteindelijk bespreek je zelf met je osteopaat hoe vaak het nodig is om terug te komen.
